Как да почистим любимите си бижута?


Ако обичате бижута, колкото и ние, най-вероятно сте забелязали, че с времето те губят своя блясък. Всяко едно бижу рано или късно започва да изглежда "мръсно" - среброто потъмнява, камъните губят блясъка си и събират мръсотия в сглобките, а златото изглежда, че е загубило първоначалният си блясък. Добрата новина е, че всеки може сам да почисти бижутата си в домашни условия, без да се налага да купува скъпи почистващи препарати.


МИТ: Водка, джин и т.н. могат да се използват за почистване на бижута

ИСТИНА: Направете си "Джин с Тоник" и се наслаждавайте на вкуса, докато си чистите бижутата!


МИТ: Четка и паста за зъби полират и почистват добре всякакви бижута

ИСТИНА: Абразивните частици в пастата съсипват полираната повърхност на бижутата, а четката за зъби само влошава нещата като я надира.


Как да почистим сребро?

Може би при среброто най-много се забелязва т.нар. "зацапване" или "захабяване", защото то най-бързо потъмнява. Всъщност сребърните ви накити не са мръсни, а просто са се повлияли от околната среда - взаимодействали са си с въздуха, с водата с която се къпете, с козметиката която използвате, а дори и с кожата ви. Потъмняването не значи, че среброто не е истинско, или не е достатъчно качествено. Дори най-доброто сребро с проба 925 потъмнява с времето, за съжаление няма как да избягаме от химията!


Въпреки, че се продават много препарати за почистване на сребро, можете да почистите бижутата си в домашни условия (лесно, бързо и най-вече евтино), използвайки сода за хляб, сол, алуминиево фолио и гореща вода. Ето как:


  • Вземете пластмасов контейнер и го обвийте с алуминиево фолио от вътрешната страна
  • Сложете бижутата си вътре, като се уверите, че те не се докосват едно с друго
  • Поръсете ги с 1 с.л. сода за хляб и 1 с.л. сол
  • Залейте с гореща вода и ги оставете за няколко минути
  • Извадете бижутата и ги изплакнете с чиста вода
  • Полирайте с кърпичка за полиране


Ако бижутата ви не са много потъмнели можете да използвате и само полираща кърпичка!


Как да почистим злато?

Въпреки, че златото не потъмнява лесно, то също губи блясъка си с течение на времето. Лесно можете да върнете този блясък като сложите бижутата си в пластмасов съд, залейте с топла вода и добавите малко препарат за почистване на съдове. Оставете ги за няколко часа, след което изплакнете и полирайте си кърпичка за полиране.


Как да почистим бижута с камъни?

Бижутата с камъни могат да изглеждат доста "мръсни" след продължително носене. Камъните обикновено губят блясък заради козметиката която използваме - кремове, парфюми, лосиони и т.н. Сглобките на камъните се пълнят с мръсотия доста лесно, а едното, в комбинация с другото, кара бижуто да изглежда някак си невзрачно. Почистването на камъните става лесно (също като златото) - накиснете в топла сапунена вода за няколко часа, това ще позволи на натрупаната мръсотия да омекне. Вземете тънка и мека четка (например за рисуване или за грим) и изчеткайте хубаво около камъните и сглобките. Ако почиствате пръстен с голям камък, изчеткайте и от долната страна на камъка, където се събира най-много мръсотия. Изплакнете с чиста вода и полирайте!


Как да предотвратим замърсяването и потъмняването на бижутата?

Ако не обичате да почиствате бижутата си, то тези съвети са за вас! Няма как да избегнете почистване от време на време, но със сигурност можете да го отложите възможно най-дълго, ако спазвате няколко прости съвета: 


  • Сваляйте бижутата си преди да се пръскате с парфюм, преди да нанасяте лосион за тяло или да използвате каквито и да било продукти за кожа
  • Сваляйте бижутата си преди да се изкъпете, преди тренировка и преди да плувате в море или басейн (химикалите в басейните не влияят добре на метали, а минералната вода може да превърне чисто новата ви сребърна гривна в черна)
  • Когато не носите бижутата си, ги съхранявайте в кутийка или торбичка за бижута (като намалим достига на кислород забавяме и процеса на потъмняване)